Formula 18

En riktig snabbseglare!

Formula 18, eller Formula 18-klassen som annars bara kallas för F18 är en klass av båtar baserade på Katamaran-båtar. Katamaran-båtar är kort sagt en båt med två parallella skrov och förekommer som oftast i segelform men finns idag även i motordrivna former. Formula 18 har pågått sedan 1990-talet och växte mycket snabbt bland båtentusiaster liksom båtsportare som ville testa på någonting nytt. Formula 18 har växt så pass mycket så att det idag finns världsmästerskap inom sporten, och med tanke på sportens popularitet så var man tidigt tvungen att begränsa antalet tävlande till endast 150 tävlande per tävling.

Formula 18 finns nästan överallt i hela världen och därmed även Sverige. I Sverige så finns det både lokala tävlingar som kan dra till sig tusentals åskådare samtidigt som det även hålls kvalificerings-tävlingarna för mästerskap här. Det är inte alltid lätt att navigera sig bland båtarna inom F18 och det finns många olika modeller, generationer och tillverkare av F18-båtar. I just Sverige så har ”Capricorn” alltid varit en mycket stor favorit bland svenskarna och har även varit mycket representerad och vunnit som mest i Sverige.

För den som är intresserad av Formula 18 så finns det mängder av information och annat på nätet. Sverige har även sin helt egna Formula 18 sida som innehåller mycket nyttig information, speciellt vad gällande alla F 18 modeller och vilka regler som gäller med varje båt samt vad som utmärker båtarna och hur de på bästa sätt kan användas i tävling. Är du sugen på att bli medlem i det svenska förbundet för F18 så kan du även bli det på deras sida utan några som helst problem. Var noga med att kolla igenom allt vad medlemsavgifter och dylikt kommer att landa på bara.